Είναι ένας όρος που έκανε πρόσφατα την εμφάνιση του, αλλά που η λειτουργία της προηγείται εδώ και αρκετά χρόνια.
Γράφει ο Κώστας Χρήστου
Αν ψάξεις για τον όρο του sexting, θα διαβάσεις ότι πρόκειται για την αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων, βίντεο ή και φωτογραφιών. Αν και σε ένα βαθμό έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παρενοχλήσεων, στο μεγαλύτερο μέρος η όλη διαδικασία γίνεται με την κοινή συναίνεση και των δύο συντρόφων. Πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείς να αποστείλεις ή και να λάβεις ένα αρχείο ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε smart συσκευή. Όμως πόσο υπέρ μας δούλεψε τελικά το sexting; Είναι επικίνδυνο;
Για τη γενιά που μεγάλωσε στην έξαρση των πρώτων social media του Internet (όπως το MSN), η αποστολή και παραλαβή των φωτογραφιών ήταν κάτι σύνηθες. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μπήκαν στο πιπεράτο παιχνίδι και μάλιστα έδειξαν να το απολαμβάνουν. Πολύ νωρίτερα όπου τα multimedia δεν είχαν εισχωρήσει στα κινητά μας, είχαμε φτάσει στο σημείο να αποστέλλουμε μόνο γραπτά μηνύματα. Όταν μπήκαν στη ζωή μας υπηρεσίες όπως τα MMS ή και το MSN του Internet, ένας κόσμος δίχως όρια ανοιγόταν μπροστά μας. Ο Δημήτρης είναι 33 χρονών και εργάζεται ως κοινωνικός λειτουργός. Βίωσε τόσο το φαινόμενο του πρώιμου sexting, όπως και τις αλλαγές στην συμπεριφορά της νεώτερης κοινωνίας μας.
«Κάποτε δεν άξιζε να στέλνεις mms. Επίσης δεν ήταν της μόδας καθότι οι περισσότεροι γνώριζαν πως στοιχίζει πολύ ακριβά. Έπρεπε να μπει στη ζωή μας το MSN για τις πιο…προσωπικές επαφές. Φτάσαμε σε κάποια φάση που θέλαμε να κάνουμε πιο πριβέ καταστάσεις με την σχέση μας και λέγαμε ο ένας στον άλλο «μπες MSN». Όταν μάλιστα ήρθαν και οι υψηλές ταχύτητες στο Internet, δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε για την σύνδεση και την ποιότητα της webcam» λέει ο Δημήτρης.
Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν εμφανιστεί το Skype, όλοι μας είχαμε δύο καταλόγους επικοινωνίας: Εκείνον με τον αριθμό τηλεφώνων και εκείνον με τις επαφές στο MSN. Στην περίοδο 2005-2009, είχαν παρατηρηθεί τα μεγαλύτερα ποσοστά κίνησης στο διαδίκτυο και επικοινωνίας μέσω social media. Δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που χρησιμοποιούσαν το MSN και αργότερα το Facebook για να αποστείλουν τα πιο προσωπικά τους. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, ο κόσμος ανακάλυψε πως μπορούσε να τοποθετήσει online τις φωτογραφίες του, είτε για ελεύθερη προβολή από άλλους χρήστες, είτε μέσω κωδικού. Υπηρεσίες σαν το Photobucket, έγιναν το πρώτο Instagram και γνώρισαν μεγάλες δόξες τον πρώτο καιρό. Κυρίως επίσης, για το πιπεράτο περιεχόμενο τους,
«Επίσης μην ξεχνάμε τα emails. Όταν δεν υπήρχε στη κυριολεξία τίποτα από social media, υπήρχε το email μας. Πάντα υπήρχε μια ανάγκη πιο ιδιαίτερης επικοινωνίας. Απλά νομίζω πως κανείς δεν περίμενε τα πράγματα να γίνουν επικίνδυνα» συμπληρώνει ο Δημήτρης.
Σε μια έρευνα που πραγματοποίησε φέτος το πρόγραμμα McAfee (σ.σ. οι περισσότεροι το ξέρουμε από τα Antivirus), υπολογίστηκε το ποσοστό των ανθρώπων που στέλνει ερωτικό περιεχόμενο σε άλλους χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ενηλίκων χρησιμοποιούν smartphones για να στείλουν εικόνες και βίντεο. Το 16 % στέλνει το υλικό σε τελείως αγνώστους, ενώ το 50% αποθηκεύει ότι μηνύματα, βίντεο ή εικόνες που έχει δεχτεί από άλλους χρήστες. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι χρήστες του Internet που ‘‘μοιράζονται’’ αλλά και ανταλλάσουν υλικό με άλλους.
Στην ίδια έρευνα κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι οι ηλικίες από 18-24 είναι εκείνες που θα κάνουν το περισσότερο sexting. Το 70% αυτών των ηλικιών ανταλλάζει φωτογραφίες και βίντεο, με τα αγόρια να κάνουν κατά 61% παραπάνω sexting, από το 48% των γυναικών.
«Αν είσαι γυναίκα και εμπλέκεσαι με τα social media, έχεις σίγουρα δεις πολλά. Ανθρώπους που σου κάνουν αιτήματα φιλίας ενώ δεν σε ξέρουν, άγνωστοι που ζητούν συνέχεια φωτογραφίες σου αλλά και πολλοί που δίνουν άλλα στοιχεία ή ψευδείς φωτογραφίες που δεν ανήκουν στους ίδιους», λέει η Μαρία, φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ. «Nαι έχω κάνει sexting, αλλά με το αγόρι μου, όχι με κάποιον παντελώς άγνωστο. Αλλά για να σου είμαι ειλικρινής δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για κανέναν. Το υλικό που βγαίνει στο διαδίκτυο είναι ανεξέλεγκτο και θα είναι σοκ αν κάποια μέρα δεις τον εαυτό σου σε περίεργες σελίδες ή άλλα forums» συμπληρώνει.
Ωστόσο παρατηρεί κανείς και περιπτώσεις, όπου το sexting με αγνώστους γίνεται ακόμη περισσότερο μόδα. Το Omegle.com για παράδειγμα, είναι ένας ιστότοπος όπου καλείσαι να συζητήσεις με αγνώστους. Μάλιστα έχει και ειδική κατηγορία, για όσους θέλουν να κάνουν online dating και να… ‘’ξεφύγουν’’ λίγο στη συμπεριφορά τους. Επίσης το Reddit, είναι ακόμη ένα παράδειγμα, όπου γυναίκες και άντρες ποστάρουν πολύ προσωπικές φωτογραφίες και κυρίως γυμνές, ζητώντας από τους υπόλοιπους χρήστες να βαθμολογήσουν την φωτογραφία ή και ακόμη να ανταλλάξουν. Τέλος η επανάσταση έχει έρθει και στα smartphones, καθότι με apps όπως το Viber ή το Whatsapp, μπορείς να αποστείλεις ‘‘πονηρό’’ υλικό σε κάποιον, αρκεί να τον έχεις στη λίστα σου.
Δεν θα το έλεγα τόσο πολύ ανάγκη για κοινωνικοποίηση. Είναι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που βλέπει την όλη διαδικασία σαν ένα παιχνίδι, αλλά υπάρχει και ένα εξίσου μεγάλο μέρος που δεν έχει ερωτική ζωή. Ανθρώπους σαν αυτούς θα τους δεις συνέχεια μέσα σε τέτοιες ιστοσελίδες. Ωστόσο όταν το sexting είναι λίγο πιο προσωπικό, μπορεί να αποφέρει και καλά αποτελέσματα σε μια σχέση. Να δώσει το αλατοπίπερο, το κάτι παραπάνω», μας δηλώνει ο Δημήτρης, με την Μαρία να αρνείται το φαινόμενο του sexting.
«Το Internet είναι σαν το σπιτάκι από ζαχαρωτά που συνάντησε ο Χάνσελ και η Γκρέτελ. Μπορεί να σου φαίνεται διασκεδαστικό αλλά δεν ξέρεις ποια μάγισσα μπορεί να κρύβεται μέσα…»
ΠΗΓΗ koolnews.gr
ΠΗΓΗ koolnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου