Την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία έπειτα από τις ενέργειές της και την στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθούν, ενώ αυτή τη στιγμή η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα.
«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι' αυτό», είπε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», πρόσθεσε η ίδια.
«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι' αυτό», είπε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», πρόσθεσε η ίδια.
Στο κενό άλλη μία συνομιλία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Μπάιντεν και Μεντβέντεφ
Εν τω μεταξύ για ακόμη μια φορά οι προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έπεσαν στο κενό έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και την περασμένη εβδομάδα. Είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Συνεδριάζει το Ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ μόλις για 4η φορά στην Ιστορία
Μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη είναι το γεγονός πως την Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει συγκληθεί μόλις άλλες τρεις φορές στην ιστορία.
Το Σύμφωνο συγκαλείται, με βάση το άρθρο 4 της συνθήκης, και προβλέπει τη συνεδρίαση για απάντηση της Συμμαχίας σε επιθέσεις από χώρες εκτός ΝΑΤΟ.
Εμπάργκο και κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ – Τι αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης
Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν από το πρωί της Δευτέρας, ετοιμάζονται να επιβάλλουν σειρά κυρώσεων στην πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν με το πρώτο μέτρο να είναι το εμπάργκο στο εμπόριο όπλων.
Με βάση το προσχέδιο της Συνόδου, οι υπουργοί ζητούν άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους, χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του στρατού ως «εισβολή» και ετοιμάζονται να επιβάλλουν σειρά περιορισμών στο εμπόριο όπλων, αλλά και πάγωμα στις χορηγήσεις βίζας.
Αν δεν αλλάξει την πορεία της η Ρωσία αναμένεται να υπάρξουν και νέα «στοχευμένα μέτρα».
Εξετάζεται ακόμη και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της χώρας, αλλά και πάγωμα περιουσιών σε Ουκρανούν που ευθύνονται για τη διαφθορά στη χώρα.
Μύλος με το τελεσίγραφο: Διαψεύδουν οι Ρώσοι – Ανησυχούν οι Ουκρανοί
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το θρίλερ με το τελεσίγραφο που φέρεται να έχει δώσει η Ρωσία στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία.
Ενα τηλεγράφημα του πρακτορείου Interfax ήταν εκείνο που προκάλεσε τον πανικό, καθώς ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρόνο μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης για να παραδοθούν, ειδάλλως η Ρωσία θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την Ουκρανία η Μόσχα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εύκολα την Ουκρανία, καθώς, υπάρχουν τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είναι εμφανές ότι δεν θα μείνει μόνο στην Κριμαία, την οποία ελέγχει αυτή τη στιγμή απόλυτα, αλλά επιθυμεί να κρατήσει ολόκληρη την Ουκρανία υπό τη σφαίρα επιρροής του.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως παρά την στρατιωτική ένταση στην Κριμαία, άρχισαν ήδη επεισόδια από ρωσόφιλους στο Ντόνετσκ το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Κριμαία.
Ρωσικά στελέχη, πάντως, συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι η χώρα δεν επιθυμεί στρατιωτική εμπλοκή με την Ουκρανία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου