<<<<ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ STOIXIMAN No1 ETAIΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης και του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία που θα γίνει τελικά στις 16 Μαρτίου , το περιοδικό Economist κυκλοφορεί σήμερα με ένα σκληρό για το Κρεμλίνο εξώφυλλο που δείχνει την ζώωδη πλευρά του Πούτιν.
Σε ένα μαύρο φόντο, διαγράφεται μόνο ένα φωτεινό κομμάτι που αντιστοιχεί στη θέση που έχει στον χάρτη η Ουκρανία. Ο χάρτης αυτός αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο τίτλος γράφει απλώς «Απαχθείσα από το Κρεμλίνο».
Ο Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις χάδι
Την Πέμπτη οι ΗΠΑ αποφάσισαν και την επιβολή των πρώτων κυρώσεων στους εμπλεκόμενους στην κρίση. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εντολή για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στις ΗΠΑ των Ρώσων αξιωματούχων που φέρουν ευθύνη για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως θα αρνείται τη βίζα σε Ρώσους και Ουκρανούς που κρίνονται ως συνένοχοι για τις ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, χαρακτήρισε την εντολή Ομπάμα ως ένα «ευέλικτο εργαλείο που μας επιτρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, ενώ δεν αποκλείει περαιτέρω κυρώσεις αν η κατάσταση επιδεινωθεί».
Στις ανακοινώσεις δεν κατονομάστηκαν συγκεκριμένοι αξιωματούχοι στους οποίους θα επιβληθούν οι κυρώσεις, ούτε πόσοι είναι αυτοί που θα βιώσουν τις συνέπειες. «Καλούμε τη Ρωσία να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να επιλύσει την κρίση κάνοντας απευθείας διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και αποσύροντας τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.
Μπερδεμένοι και διχασμένοι οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφασίζουν ποια στάση θα κρατήσουν
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τη λίστα των Ουκρανών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων. Οι κυρώσεις στοχεύουν, σύμφωνα με την ΕΕ, στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χρημάτων.
Ανάμεσά στα πρόσωπα της λίστας βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι δύο γιοι του Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο.
Οι «28» καταδικάζουν μεν ομόθυμα με υψηλούς τόνους τη ρωσική κατάληψη της Κριαμίας, αλλά εμφανίζονται διχασμένοι για την επιβολή κυρώσεων. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες χώρες εμφανίζονται διστακτικότερες σε ευρείες κυρώσεις, δεδομένης και της σημαντικής ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.
Στις 16 Μαρτίου η Κριμαία θα αποφασίσει την απόσχιση της
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Rustam Temirgaliev ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα, που θα αποφασίσει για την αυτονομία της Κριμαίας ή την ένωσή της με την Ρωσία, θα διεξαχθεί τελικά τις 16 Μαρτίου και όχι στις 30 του ιδίου μήνα, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι στην Κριμαία άρχισαν τις διαμαρτυρίες όταν η νέα κυβέρνηση του Κιέβου κατάργησε με νόμο τις υπόλοιπες γλώσσες στη χώρα για επίσημα έγγραφα και θεωρεί ως επίσημη γλώσσα της χώρας μόνο την ουκρανική.
Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την κρίση, ότι αυξάνει την «ένταση» και ότι επιδίδεται σε «προκλήσεις» στη χώρα του λέγοντας ότι:«Δεν είναι μόνο μια κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι μια κρίση στην Ευρώπη. Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου