Στις αποθήκες των δήμων βρίσκονται ηλεκτροκίνητες συσκευές που για πρώτη φορά στα χρονικά επιτρέπουν στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να μπαίνουν μόνοι τους στη θάλασσα. Το μηχάνημα αυτό που αποτελεί παγκόσμια πατέντα,…
κατασκευάστηκε από Έλληνες μηχανικούς-μηχανολόγους και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να τοποθετηθεί αρχικά σε μεγάλες παραλίες της Αττικής.
Πριν από δυο χρόνια η Περιφέρεια Αττικής συμπεριέλαβε στα άμεσα σχέδιά της την αγορά 7 μηχανημάτων, αξίας 200.000 ευρώ. Φέτος και οι εφτά δήμοι έδειξαν αδιαφορία και μόνο σε τρεις περιοχές τοποθετήθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία της εταιρείας ΤΟΒΕΑ που προσφέρθηκε να τοποθετήσει αφιλοκερδώς το μηχάνημα Seatrac.
Το θέμα απασχόλησε τα media πριν από λίγες ημέρες όταν κάτοικοι της Νέας Μάκρης αντιμετώπισαν με χλευασμό και ρατσισμό τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και εμπόδισαν την τοποθεσία του μηχανήματος σε παραλία της περιοχής. Την ώρα που η ελληνική πολιτεία -ευτυχώς- ευαισθητοποιήθηκε και έγινε αρωγός αυτών των ανθρώπων κάποιοι συνάνθρωποι μας, τους θεωρούν ανθρώπους β» κατηγορίας και υποδεέστερους από εκείνους.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι μόνο οι χρονίως πάσχοντες, για τους οποίους θα έπρεπε να επιδεικνύουμε ευαισθησία καθώς είναι και εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και έχουν μεγάλη ανάγκη την υδροθεραπεία απαραίτητη για την αποθεραπεία τους.
Συνεπώς θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο ότι όλοι μας οφείλουμε να βοηθάμε με κάθε τρόπο τους ανθρώπους αυτούς για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα τους. Και όμως για κάποιους δήμους η ανθρωπιά θεωρείται υποχρέωση. Μια υποχρέωση που δεν θέλουν να την διεκπεραιώσουν προβάλλοντας ο καθένας από τους υπευθύνους και μία δικαιολογία.
Το τραγικό είναι ότι οι ίδιοι οι δήμοι είχαν ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής να αποκτήσουν αυτά τα μηχανήματα. Πρόκειται για τις περιοχές: Γλυφάδα, Μαρκόπουλο, Σαλαμίνα, Μέγαρα, Κερατέα, Μαραθώνα και Λούτσα.
Τι είναι το μηχάνημα Seatrac
Είναι μια συσκευή που παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς βοήθεια. Επίσης είναι μια οικολογική συσκευή, η οποία λειτουργεί χάρη στην ενέργεια του ήλιου χωρίς να απαιτεί παρεμβάσεις που να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Κατασκευάστηκε το 2010 από δυο απόφοιτους μηχανολογίας και αεροναυπηγικής του Πανεπιστημίου Πατρών τους κ.κ. Ιγνάτιο Φωτιού, Γιώργο Σωτηριάδη μαζί με τον καθηγητή τους κ. Βασίλη Κωστόπουλου. Οι τρεις ειδικοί δημιούργησαν την εταιρεία ΤΟΒΕΑ ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου «η κατασκευή αυτή είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας και επίμονης εργασίας με στόχο να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που πραγματικά αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα».
Πέρυσι η συσκευή αυτή πήρε το πρώτο βραβείο καινοτομίας στη χώρα μας και μέχρι στιγμής αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του μηχανήματος. Έχει ήδη τοποθετηθεί και στην Κύπρο.
Φέτος, στα τέλη Ιουλίου οι συσκευές αυτές – πλην τριών και ύστερα από παρέμβαση της ομάδας αυτής- βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των δήμων. Οι εφευρέτες μηχανικοί, όφειλαν να εγκαταστήσουν δωρεάν τις συσκευές αυτές μόνο την πρώτη χρονιά, όπως όριζε η σύμβαση με το δημόσιο και παράλληλα να εκπαιδεύσουν τους τεχνικούς των δήμων για την τοποθέτηση αυτών των συσκευών.
Σαλαμίνα
Ο δήμος της Σαλαμίνας με θράσος που περισσεύει αναρωτιέται κατά πόσο εξυπηρετεί η συσκευή αυτή τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και για αυτό τη φυλάσσει σε αποθήκη του δήμου.
Ο κ. Θωμάς Περρής είναι αντιδήμαρχος στον τομέα της Τεχνικής Υπηρεσίας Σαλαμίνας. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν έχει τοποθετηθεί φέτος γιατί δεν είχαμε κανένα αίτημα από τους πολίτες. Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν εξυπηρετικό την προηγούμενη χρονιά. Το 2012 είχαμε αιτήματα και για αυτό τοποθετήθηκε το μηχάνημα».
Σε ερώτηση μας πόσα ήταν τα αιτήματα, απάντησε: «Δεν ήμουν αντιδήμαρχος τότε και δεν ξέρω πόσα ήταν. Σήμερα είναι σε φυλασσόμενο χώρο στην αποθήκη του δήμου. Είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, το μηχάνημα είναι καινούριο και προστατεύεται».
Σε δεύτερη ερώτηση μας γιατί το μηχάνημα αυτό αξίας 30.000 ευρώ δεν το επιστρέφεται στην περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αξιοποιηθεί από άλλο δήμο, μας απάντησε: «Δεν έχουμε κάνει κάποια κίνηση για να το επιστρέψουμε και δεν γνωρίζω αν πρέπει να επιστραφεί. Αν μας στείλει όμως κάποιο αίτημα ο σύλλογος ΑΜΕΑ το τοποθετούμε άμεσα. Αλλιώς φυλάσσεται σε χώρο του δήμου».
Κερατέα
Ο δήμος αποφάσισε να το επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο Πατρών αφού όπως φαίνεται οι τεχνικοί του δήμου δεν γνωρίζουν πώς τοποθετείται η συσκευή, παρόλο που η εκπαίδευση έγινε από τους μηχανολόγους-μηχανικούς. Σήμερα ο δήμος καλείται να πληρώσει το ποσό των 2.000 ευρώ στην αρμόδια εταιρεία για να τοποθετήσει το μηχάνημα.
Ο αντιδήμαρχος της Κερατέας κ. Σταύρος Ρόζης δήλωσε στο : «Το έχουμε επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο δήμος μας δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τα έξοδα της τοποθέτησης που είναι περίπου 2.000 ευρώ. Δυστυχώς τα οικονομικά του δήμου δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους. Την προηγούμενη χρονιά που τοποθετήθηκε από το Πανεπιστήμιο, εξυπηρέτησε αρκετούς συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα».
Μαρκόπουλο
Ούτε στο δήμο Μαρκόπουλο έχει τοποθετηθεί ακόμη το μηχάνημα, παραδέχεται ο δήμαρχος της περιοχής κ. Σωτήρης Μεθενίτης, λόγω τεχνικών προβλημάτων. «Παρουσιάστηκε μια βλάβη και πρέπει να ελεγχθεί για να τοποθετηθεί η συγκεκριμένη συσκευή. Ωστόσο, ο δήμος μας έδειξε ενδιαφέρον και τοποθέτησε μια χειροκίνητη συσκευή η οποία σαφώς είναι υποδεέστερη από την ηλεκτροκίνητη. Ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες το θέμα να θεωρείται λήξαν και να έχει αποκατασταθεί».
Γλυφάδα
Η δικαιολογία που προβάλλει ο δήμος της Γλυφάδας για την μη τοποθέτηση του μηχανήματος είναι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Αλεβίζο ότι «το μηχάνημα παρουσίασε βλάβη». Ωστόσο ο ίδιος δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο μηχάνημα, πότε παρουσιάστηκε και γιατί δεν είναι ήδη επισκευασμένο και τοποθετημένο σε παραλία της περιοχής από το μήνα Μάιο. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Φωτίου «όταν απεγκαταστάθηκε στο τέλος της θερινής περιόδου του 2012 είχε κλαπεί το φωτοβολταϊκό».
Η ΤΟΒΕΑ προσφέρθηκε να επανατοποθετήσει δωρεάν το SEATRAC σε τρεις περιοχές της Αθήνας. «Επιλέξαμε τις περιοχές της Νέας Μάκρης, της Αναβύσσου και των Μεγάρων στην παραλία Αλεποχώρι, επειδή σε αυτές κατεγράφη, σύμφωνα με τον μετρητή χρήσεων, η μεγαλύτερη κίνηση», λέει ο κ. Φωτίου.
Την ίδια ώρα η κυρία Λιλίκα Βασιλάκου, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών στην Περιφέρεια Αττικής δήλωσε στο : «Είναι απάνθρωπο να φυλάσσονται αυτά τα μηχανήματα στις αποθήκες των δήμων που είναι απαραίτητα για κάποιους συνανθρώπους μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν οι δήμοι δεν σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα μηχανήματα αυτά, θα τους τα πάρω πίσω και θα τα τοποθετήσω σε άλλες παραλίες».
Η θάλασσα ανήκει σε όλους
Ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ζητάει να γίνουν οι παραλίες προσβάσιμες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς η θάλασσα είναι κοινό αγαθό.
«Έχουμε αγωνιστεί όλα τα χρόνια να γίνουν οι παραλίες της χώρας προσβάσιμες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες έτσι ώστε να μπορούν να απολαύσουν αυτό που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες.Τη θάλασσα. Η παραλία δεν πρέπει να είναι προνομιούχα περιοχή για κάποιους. Η θάλασσα είναι κοινό αγαθό και είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να την απολαμβάνει κατά τον τρόπο που δίνατε. Αυτό σημαίνει πρακτικά και ουσιαστικά ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη των παραλιών είτε είναι δήμοι, είτε είναι ξενοδοχεία που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, θα πρέπει να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα. Τα μηχανήματα που τοποθετούνται τελευταία είναι ένας μηχανισμός εύχρηστος και σημαντικός. Υπάρχουν άνθρωποι που κολύμπησαν μετά από πολλά χρόνια βάση αυτού του μηχανισμού. Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν την πρόσβαση και στους ανθρώπους τους με αναπηρία και στους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου