SIMPLEBET

Νέα έκπληξη στην Αμφίπολη

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014



Υπόγειος και μάλιστα σε αρκετό βάθος είναι ο τέταρτος θάλαμος στον τάφο της Αμφίπολης, κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως είναι και ο τελευταίος.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε γι' αυτό, ούτε και για το αντίθετο. Μέχρι στιγμής, το χώμα που υπάρχει ακόμη στον τρίτο θάλαμο δεν επιτρέπει στην ανασκαφική ομάδα να δει τι γίνεται στον επόμενο χώρο.

Ετσι δεν γνωρίζουν τίποτα πέρα από την ύπαρξη μαρμάρινου θυρώματος, την οποία διαπίστωσαν με χειροκίνητη γεώτρηση. Δεν μπορούν να πουν ακόμη αν στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου υπάρχει κλίμακα ή ράμπα που οδηγεί προς τον τέταρτο και αν ο τέταρτος έχει χώμα στο εσωτερικό του ή όχι. Το μόνο που έχουν μάθει από τις ανασκαφικές πληροφορίες που συλλέγουν, είναι ότι το θύρωμα δεν είναι έκκεντρο στον τέταρτο τοίχο, αλλά έχει δημιουργηθεί προς τα αριστερά και πως αρχίζει αρκετά χαμηλά. Φαίνεται πάντως ότι με τις γεωτρήσεις έχει επιβεβαιωθεί πως ο τρίτος θάλαμος είναι υψηλότερος από τους άλλους δύο.

Τι θα ακολουθήσει; Θα βρεθούν, μπαίνοντας στον τέταρτο θάλαμο, μπροστά σε μια κρύπτη ή κόγχη στην οποία είχε τοποθετηθεί ο νεκρός; Ή μήπως θα συνεχίζεται η επαλληλία των θαλάμων; Μήπως υπάρχει διάδρομος, κάτι που θα θύμιζε πρόγονο των κατακομβών;

Δυσκολεύει το έργο των αρχαιολόγων το χώμα στον τρίτο θάλαμο, καθώς δεν τους επιτρέπει να έχουν ακόμα οπτική επαφή με τον επόμενο χώρο
Δυσκολεύει το έργο των αρχαιολόγων το χώμα στον τρίτο θάλαμο, καθώς δεν τους επιτρέπει να έχουν ακόμα οπτική επαφή με τον επόμενο χώρο
Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα, αφού, όπως αναφέραμε, δεν υπάρχει απεικόνιση. Ετσι, το μόνο που έχουν να κάνουν οι ανασκαφείς είναι να προσέχουν τις ενδείξεις και τις αποδείξεις που το ίδιο το μνημείο τους δίνει.

Προς το παρόν, συνεχίζονται οι αποχωματώσεις και οι υποστυλώσεις, καθώς και η συντήρηση υλικού και έτσι αναμένεται να κυλήσει ολόκληρη η εβδομάδα.



Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah