SIMPLEBET

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2014 μέσα από 26 φωτογραφίες

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014



Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2014, βάζουμε στη ζυγαριά τις σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς που τελειώνει.
Η άνοδος της ISIS, η επιδημία του Εμπολα, η κρίση στην Κριμαία, τα δύο μοιραία Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών και αρκετά άλλα γεγονότα, δεν συντελούν αυτό που θα λέγαμε, ήρεμη χρονιά.
Από την άλλη, η πρώτη στα χρονικά προσεδάφιση σε κομήτη, τα εγκαίνια του νέου πύργου στο σημείο της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 και η βράβευση με Νόμπελ της Μαλάλα Γουσαφζάι, είναι μερικά φωτεινά σημεία σε ένα κατά τα άλλα δύσκολο 2014.
Ακολουθούν με χρονολογική σειρά τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.

Ιανουάριος 2014 – Ξεκινάει η κρίση του Εμπολα στη Δυτική Αφρική

Αρχής γενομένης από τη Γουινέα στην εκπνοή του 2013 και παρουσιάζοντας δραματική αύξηση το 2014, η επιδημία Εμπολα γρήγορα εξαπλώθηκε στην γειτονική Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, δημιουργώντας τη χειρότερη επιδημία στην σύγχρονη ιστορία. Μέχρι το Νοέμβρη του 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για 16.000 περιστατικά και 7.000 θανάτους.


7 Φεβρουαρίου 2014 – Εναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι

Ανάμεσα σε παγκόσμια αναταραχή και φόβο μετά τον αντι-γκέι νόμο της Ρωσίας, ξεκινούν οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Σότσι. Παρόλο που ο Πούτιν δεσμεύτηκε δημόσια για την ομαλή εξαγωγή των αγώνων, τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από την τελετή έναρξης όταν το ένα από τα 5 δαχτυλίδια δεν άνοιξε έγκαιρα.


24 Φεβρουαρίου 2014 – Ουκρανική Επανάσταση

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναθεωρεί για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και βίαιες διαμαρτυρίες στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. H συγκριτική εικόνα της πλατείας πριν και μετά τις διαδηλώσεις που έκανε το γύρο του κόσμου σοκάρει.


8 Μαρτίου 2014 - Εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370

Ταξιδεύοντας από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, η πτήση ΜΗ370 της Malaysian Airlines κυριολεκτικά εξαφανίστηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου με 239 επιβαίνοντες. Οργή και αγανάκτηση από τις οικογένειες των επιβατών, καθώς ακόμη δεν έχουν βρεθεί ούτε καν τα συντρίμμια του αεροσκάφους.


21 Μαρτίου 2014 – Προσάρτηση της Κριμαίας

Ακολουθώντας την Επανάσταση του Φεβρουαρίου, η πολιτική σκηνή της Ουκρανίας αλλάζει ραγδαία. Αρνούμενη να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, η Ρωσία στέλνει το στρατό της στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ενώ άγνωστα στρατεύματα προστάτευαν τα κυβερνητικά κτίρια, οι αυτονομιστές επιδίωκαν να εδραιώσουν την τοπική εξουσία τους και ο Σεργκέι Αξιόνοφ, αυτο-ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Κριμαίας. Στη συνέχεια ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία για να επαναφέρει την τάξη στη χερσόνησο και στις 21 Μαρτίου η Κριμαία αποκόπηκε οριστικά από την Ουκρανία και προσαρτήθηκε στη Ρωσία.


2 Απριλίου με 12 Μαΐου 2014 – Γενικές εκλογές στην Ινδία

Περνώντας από συνολικά εννέα φάσεις, η Ινδία οδηγήθηκε στις κάλπες για τις μεγαλύτερες γενικές εκλογές στην ιστορία της χώρας. Με συνολικά 815.000.000 ψηφοφόρους, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου και 4 ημέρες αργότερα, νικητής αναδείχθηκε ο Ναρέντρα Μόντλ με 60% έδρες στο κοινοβούλιο


14 Απριλίου 2014 – Ομαδική απαγωγή κοριτσιών από τη Μπόκο Χαράμ

Οπλισμένοι στρατιώτες από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν σε σχολείο θηλέων στο χωριό Τσιμπόκ της Νιγηρίας, απήγαγαν περίπου 276 έφηβα κορίτσια και εξαφανίστηκαν. Το γεγονός έκανε το γύρο του κόσμου, με αρκετές χώρες να συνδράμουν στην προσπάθεια εύρεσης των κοριτσιών, ωστόσο παρά τις διεθνείς προσπάθειες, μόνο λίγα κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν ζωντανά.


16 Απριλίου 2014 – Βύθιση του Κορεάτικου πλοίου ΜV Sewol

Μεταφέροντας 476 ανθρώπους από την Κορέα στο νησί Τζέτζου, το MV Sewol βυθίστηκε το πρωί της 16ης Απριλίου, παίρνοντας μαζί του στο βυθό 304 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παιδιά γυμνασίου. Οι μαθητές είχαν εντολή να παραμείνουν στις καμπίνες τους, την ώρα που ο καπετάνιος Λι Τζουν Σέοκ και το πλήρωμα, διέφυγαν με τις σωσίβιες λέμβους. Στις 11 Νοεμβρίου, ο Τζουν Σέουκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση.


13 Μαΐου 2014 – Το ορυχείο της Σόμα

Μία έκρηξη σε ορυχείο της Δυτικής Τουρκίας, ήταν η αφορμή για το μεγαλύτερο μαζικό εργατικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας. Συνολικά 301 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις.


22 Μαΐου 2014 – Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Στις 22 Μαΐου, ο Ταϊλανδός στρατηγός Πραιουθ Τσαν Οτσα ξεκινάει πραξικόπημα ενάντια στην -έτσι κι αλλιώς προβληματική- κυβέρνηση της Ταϊλάνδης και προσωρινά ορίζει στρατιωτικό νόμο.


4 Ιουνίου 2014 – 25η επέτειος από τη σφαγή στην πλατεία Τιανανμέν

Περισσότερα από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Βικτώρια στο Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη 4 Ιουνίου, για την 25η επέτειο της κινεζικής στρατιωτικής καταστολής του φιλοδημοκρατικού κινήματος στην πλατεία Τιανανμέν που στοίχισε τη ζωή σε 2.500 διαδηλωτές.


29 Ιουνίου 2014 – Η άνοδος της ISIS

Ενα βίαιο ισλαμικό κίνημα, αποκομμένο από την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Λιβάνου (ΙSIL) ξεκινάει να επεκτείνεται στο Ιράκ και τη Συρία, καταλύοντας τα σύνορα μεταξύ των χωρών. Στις 29 Ιουνίου μετονομάστηκαν σε ISIS και ανακήρυξαν αρχηγό τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκανταντίας. Γνωστοί για τη βιαιότητα τους, είναι υπεύθυνοι για μία σειρά βιντεοσκοπημένων αποκεφαλισμών που σοκάρουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.


8 Ιουλίου 2014 – Συγκρούσεις Ισραήλ και Γάζας

Στις αρχές Ιουλίου, μετά από μία αιματηρή στρατιωτική επέμβαση στη Χαμάς, που ακολούθησε την απαγωγή και τον θάνατο 3 Ισραηλινών εφήβων, η Χαμάς ξεκινάει μία σειρά επιθέσεων με ρουκέτες προς το Ισραήλ από τη Γάζα. Οι Ισραηλινοί απαντούν με εναέρια επίθεση στη Χαμάς. Η μάχη κράτησε περισσότερες από επτά εβδομάδες και μετρά τουλάχιστον 2.200 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας.


13 Ιουλίου 2014 – Η Γερμανία παίρνει το Mundial

Μετά από μία σκληρή μάχη και περισσότερα από 90 λεπτά παιχνιδιού, η Γερμανία νικάει 1-0 την Αργεντινή, παίρνοντας μαζί της την πολυπόθητη κούπα.


17 Ιουλίου 2014 – Αναχαίτιση πτήσης των Μαλαισιανών αερογραμμών

Δεύτερο χτύπημα για την εταιρεία μέσα σε λίγους μήνες, το αεροπλάνο των Μαλαισιανών αερογραμμών που ταξίδευε από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ μεταφέροντας σημαντικές προσωπικότητες και ερευνητές του αγώνα ενάντια στο AIDS, έπεσε κοντά στην ουκρανική πόλη Τόρεζ σκοτώνοντας τους 1898 επιβαίνοντες. Οπως προέκυψε από τις έρευνες, το αεροπλάνο αναχαιτίστηκε γιατί θεωρήθηκε στρατιωτικό.


9 Αυγούστου 2014 (και συνεχίζεται) – Θάνατοι από αστυνομική βία στις ΗΠΑ

Ο πυροβολισμός του έγχρωμου εφήβου Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μισούρι από αστυνομικό, οδήγησε σε ένα τεράστιο ξέσπασμα σε όλες τις ΗΠΑ και διαμαρτυρίες σε τουλάχιστον 170 πόλεις ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της αστυνομίας. Δυστυχώς η αστυνομική βία και οι θάνατοι δεν σταμάτησαν στον Μπράουν, αφού ακολούθησαν αρκετά ακόμη περιστατικά.


26 Σεπτεμβρίου 2014 – Κύμα διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ

Ξεκινώντας το Σεπτέμβρη, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ απαιτώντας δίκαιη δημοκρατία. Με τίτλο «Umbrella Revolution» το κίνημα, ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικό, με εξαίρεση ορισμένες συγκρούσεις με την αστυνομία.


12 Σεπτέμβρη 2014 – Καταδίκη Πιστόριους

Ο διάσημος Παρολυμπιονίκης καταδικάστηκε για το θάνατο της φίλης του Ριβα Στέενκαμπ. Μετά από μία μεγάλης διάρκειας δίκη με τεράστια παγκόσμια δημοσιότητα, ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία στις 12 Σεπτεμβρίου και καταδικάστηκε σε 5ετη φυλάκιση.


18 Σεπτεμβρίου 2014 – Η Σκωτία ψηφίζει κατά της ανεξαρτησίας της

Μετά από αμέτρητα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, γκάλοπ, κυβερνητικές δηλώσεις και σενάρια καταστροφής, η Σκωτία λέει YES στη Βρετανία και ψηφίζει την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο.


5 Οκτωβρίου 2014 – Εκρηξη του Σιναμπούνγκ

Το ηφαίστειο της Ινδονησίας εξερράγη εκτοξεύοντας καυτή στάχτη σε ύψος 2 χιλιομέτρων στον ουρανό. Ηταν η πιο πρόσφατη από μία σειρά μίνι εκρήξεων που ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013.


10 Οκτωβρίου 2014 – Νομπελ Ειρήνης στη Μαλάλα Γιουσαφζάι

H έφηβη Πακιστανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση Μαλάλα Γιουσαφζάι που πυροβολήθηκε το κεφάλι από τους Ταλιμπάν το 2012 πήρε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον επίσης ακτιβιστή ενάντια στο παιδικό trafficking, Καλάς Σατιγιάρθι.


22 Οκτωβρίου 2014 – Ενοπλη επίθεση στο Κοινοβούλιο του Καναδά

Αφού σκότωσε τον φρουρό Νάθαν Σιρίλο που στεκόταν στο Εθνικό Μνημείο, ο Καναδός Μάικλ Ζεχάφ Μιμπό πραγματοποίησε ένοπλη επίθεση στο Καναδικό Κοινοβούλιο. Η επίθεση τερματίστηκε από τα πυρά της αστυνομίας που έριξαν νεκρό το δράστη.


3 Νοεμβρίου 2014 – Εγκαίνια του νέου Πύργου στο σημείο 0


Περίπου 13 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ένα νέο κτίριο υψώνεται στο σημείο της τραγωδίας. Η κατασκευή του κόστισε 3.9 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι γεμάτο ήδη κατά 60%, ενώ και η εταιρεία Conde Nast σκοπεύει να μεταφέρει τα γραφεία της εκεί.


12 Noεμβρίου 2014 – Πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη

Μετά από μία 10ετή αποστολή, στις 12 Νοεμβρίου, η Ροζέτα έγραψε ιστορία αφού κατάφερε να προσεδαφιστεί για πρώτη φορά σε κομήτη. Οπως το χαρακτήρισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για να δώσει μία ιδέα για τις ταχύτητες των δύο σωμάτων, ήταν σαν να προσπαθούσαν να προσγειώσουν ένα πλυντήριο σε μία σφαίρα.


20 Νοεμβρίου – Μαζική απαγωγή και θανάτωση φοιτητών στο Μεξικό

Ενα γεγονός που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη και πυροδότησε εβδομάδες αντιδράσεων και διαδηλώσεων, ήταν η εξαφάνιση και μαζική θανάτωση 43 φοιτητών στο Μεξικό, σε μία πολύπλοκη υπόθεση που αποκάλυψε χρόνια διαφθοράς και συνεργασίας της αστυνομίας με τα καρτέλ ναρκωτικών.


16 Δεκεμβρίου 2014 – Πολύνεκρη επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο στο Πακιστάν

Ενα από τα πιο φρικτά μαζικά εγκλήματα της χρονιάς. Εννέα ισλαμιστές, φορώντας στολές αστυνομικών, εισέβαλαν σε σχολείο της Πεσαβάρ, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του πακιστανικού στρατού. Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται στους 141 νεκρούς, εκ των οποίων τα 121 είναι παιδιά ηλικίας από 10 έως 20 ετών.

livester.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah