SIMPLEBET

Μακριά από tablets & smartphones πριν τον ύπνο

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014



Το φως της οθόνης ενός gadget επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, αποδεικνύει νέα έρευνα του Χάρβαρντ.

Μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ επιβεβαίωσε τις διάφορες επιστημονικές θεωρίες σχετικά με την επιβλαβή επίδρασή των tablets και κάθε άλλου τύπου οθόνης στον ύπνο μας.

Με απλά λόγια, αν θέλετε να κοιμηθείτε στην ώρα σας, αποφύγετε να διαβάσετε κάποιο ebook ή να σερφάρετε στο διαδίκτυο πριν τον ύπνο.  

Η έρευνα, μελέτησε τις συνήθειες ύπνου δώδεκα εθελοντών σε διάστημα δύο εβδομάδων. Κάθε συμμετέχων ήταν υποχρεωμένος να διαβάσει κάτι πριν τον ύπνο. Τις πρώτες πέντε μέρες της έρευνας οι εθελοντές διάβαζαν κάτι από ένα iPad και τις υπόλοιπες διάβαζαν από ένα κανονικό βιβλίο.   Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που διάβαζαν από μια αναμμένη οθόνη, χρειάζονταν κατά μέσο όρο 10 λεπτά περισσότερο για να κοιμηθούν και παρατηρήθηκε ότι έχαναν τουλάχιστον 10 λεπτά από τον ύπνο REM ενώ τακτικές αιμοληψίες έδειχναν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης που ελέγχει τον ύπνο.  

Αυτό που στην ουσία αποδεικνύει η έρευνα του Harvard, αναφέρει το BBC, είναι ότι το εσωτερικό μας ρολόι επηρρεάζεται σημαντικά από το τεχνητό φως, όμως ακόμα πιο βλαβερή είναι η επίδραση του μήκους κύματος του φωτός που προέρχεται από LED ή του μπλε φωτός που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλετκρονικών αναγνωστικών, των υπολογιστών ή των tablets. Επίδραση που όπως προειδοποιούν οι ειδικοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής όχι μόνο στον ύπνο μας, αλλά και στη συνολική λειτουργία του σώματός μας, αφού οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρότερες ασθένειες.   Πως θα προφυλαχθούμε; Διαβάζοντας ένα κανονικό βιβλίο και μειώνοντας την έκθεση των ματιών μας στο φώς της οθόνης κατά τις βραδυνές και νυχτερινές ώρες, ιδίως πριν το ύπνο, συνιστούν οι ειδικοί.

Πηγή: www.lifo.gr



Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah