Τη θέσπιση ισχυρότατων κινήτρων που θα ωθήσουν οφειλέτες της εφορίας αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, ανακοινώνουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα κίνητρα που εξετάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ενσωματωθεί στη ρύθμιση, είναι και το «κούρεμα» όχι μόνο των προσαυξήσεων αλλά και κεφαλαίου. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, η πρόταση που συζητήθηκε, προέβλεπε ότι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα δινόταν η δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώσουν εφάπαξ ένα μεγάλο μέρος των οφειλών τους (πρόστιμα και οφειλές) και να γλιτώσουν από το υπόλοιπο. Στο «τραπέζι» έπεσαν και ποσοστά τα οποία έφταναν μέχρι και στο 50%.
Ωστόσο, το αν η πρόταση θα προχωρήσει για να νομοθετηθεί θα φανεί από τις επίσημες ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη. Ούτως ή άλλως, το θέμα της ρύθμισης των χρεών είναι πολιτικά ευαίσθητο, πόσο μάλλον όταν ανακοινώνεται την ημέρα που η Ελλάδα προγραμματίζει να καταθέσει το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης. Οι αντιδράσεις των δανειστών σε τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις είναι γνωστές και από προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων με πιο πρόσφατο περιστατικό την υποχρέωση της προηγούμενης κυβέρνησης να αλλάξει με τροπολογία τον ήδη ψηφισμένο νόμο.
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τις επιδόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων οι οποίες κρίνονται κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές. Ειδικά στην εφορία, από τους περίπου 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες που οφείλουν περίπου 74-75 δισεκατομμύρια ευρώ, αίτηση ένταξης στη ρύθμιση έχουν καταθέσει περίπου 200.000 άτομα ενώ το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί δεν υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
1. Η ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων και των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το τέλος του 2014. Δεν αποκλείεται μέχρι να κατατεθεί η ρύθμιση στη Βουλή, να ενσωματωθεί τελικώς και ο Ιανουάριος ο οποίος έφερε πρόσθετα ληξιπρόθεσμα περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ.
2. Η μείωση του επιτοκίου με το οποίο θα βαρύνεται ο οφειλέτης. Από το 4,56% που είναι σήμερα είχε πέσει πρόταση στο τραπέζι για μείωση στο 2,25% δηλαδή περίπου στο μισό.
3. Η κατάργηση ή μείωση της ελάχιστης δόσης από τα επίπεδα των 50 ευρώ μηνιαίως στα 20 ευρώ.
4. Η κατάργηση του ορίου του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τη σχετική αλλαγή έχει ανακοινώσει στη Βουλή η κυρία Βαλαβάνη λέγοντας ότι αποκλείοντας τους μεγάλους οφειλέτες, ουσιαστικά θέτει εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
5. Πιθανή θεωρείται και η κατάργηση του ορίου των 15.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς, όποιος οφείλει πάνω από 15.000 ευρώ έχει δικαίωμα σε 72 δόσεις και όχι σε 100 δόσεις.
Τα κίνητρα διαγραφής των προσαυξήσεων που προβλέπει και η υφιστάμενη νομοθεσία. Το μέτρο του να διαγραφεί και οφειλόμενος φόρος, εντάσσεται στη λογική του να δοθεί ισχυρό κίνητρο ώστε να μαζευτεί ζεστό χρήμα στο κρατικό ταμείο. Το μέτρο, αν ανακοινωθεί τελικώς καθώς εκτός από τους δανειστές προκαλεί και τους καλοπληρωτές, θα έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, έχει συζητηθεί να μην δικαιούνται διαγραφής παρακρατηθέντες φόροι όπως είναι ο ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου