SIMPLEBET

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ....Απευθείας ανάθεση 500 εκατ. δολαρίων για πολεμικά αεροπλάνα

Κυριακή 5 Απριλίου 2015


- Με υπογραφές Τσίπρα - Καμμένου διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (Lockheed) για εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών- Δίνεται προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων για να τα παραλάβουμε σταδιακά σε επτάμισι χρόνια- Τι απαντά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια αποφάσισε να προχωρήσει αιφνιδίως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας με απευθείας ανάθεση και διακρατική συμφωνία στις ΗΠΑ (εταιρεία Lockheed Martin) τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων. 



Η έγκριση δόθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έπειτα από εισήγηση του Πάνου Καμμένου και με τη γραπτή έγκριση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου (ΚΥΣΕΑ), οι οποίοι επικύρωσαν ομοφώνως την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να εκταμιευθεί η προκαταβολή ύψους 45 εκατ. δολαρίων προς τους Αμερικανούς η οποία σηματοδοτεί την τυπική έναρξη του προγράμματος. 

Η πληρωμή των 45 εκατ.δολαρίων στη Lockheed Martin που ενεργοποιεί τη σύμβαση αναβάθμισης των αεροσκαφών γίνεται σε μια χρονική περίοδο που τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν σχεδόν εξαντληθεί και στην κυβέρνηση αμφιταλαντεύονται από το δίλημμα αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ή οι δόσεις προς τους δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δρίτσας είχε εκφράσει την έντονη αντίδρασή του όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές και προειδοποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μην προχωρήσει σε εκταμίευση κονδυλίων για οπλικά συστήματα.




Σταδιακή παράδοση σε 7,5 χρόνια


Το πρόγραμμα που θα διαρκέσει επτά χρόνια αφορά τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και εν συνεχεία την υποστήριξη πέντε εκ των έξι αεροσκαφών τύπου P-3Β Orion, τα οποία αποκτήθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ την περίοδο 1991-1992 και είναι σήμερα ηλικίας 35 ετών, σε μια προσπάθεια να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσεων. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονταν σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 2009, οπότε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιo αποφάσισε ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος και προχώρησε στην απόσυρσή τους. Με απλά λόγια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούσαν τα αεροσκάφη αυτά υπέργηρα και τα παρόπλισαν εκτιμώντας ότι η αναβάθμισή τους δεν είχε νόημα. 

Το 2009 προγραμματιζόταν η απόκτηση νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για την επιτήρηση των ελληνικών θαλασσών, τελικώς όμως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε χωρίς καν να ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές που είχαν υποβληθεί. 

Ενώ τον Δεκέμβριο του 2010, στον επί χάρτου προγραμματισμό των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, είχαν προϋπολογιστεί 250 εκατ. ευρώ για την αγορά νέων αεροσκαφών, το 2011 το εκτιμώμενο κόστος για την αγορά νέων αεροσκαφών προσδιορίστηκε στα 180 εκατ. ευρώ, δηλαδή το προβλεπόμενο κόστος για το πρόγραμμα μειώθηκε. Το 2014, επί υπουργίας του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο φάκελος της υπόθεσης ανασύρθηκε και έπειτα από εισηγήσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας αποφασίστηκε να ενταχθεί το πρόγραμμα απόκτησης αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προμηθειών αμυντικού υλικού της περιόδου 2011-2025, αναβαθμισμένο μάλιστα κατά δύο βαθμίδες, από τη θέση 11 στη θέση 9. Τον Οκτώβριο του 2014, με τη μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου από το υπουργείο Αμυνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την υπόθεση ανέλαβε ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου Νίκος Δένδιας. Λίγο πριν τις εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015, το υπουργείο Αμυνας υπέβαλε στο Οικονομικών πρόταση για τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 2016-2017 προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για το υποπρόγραμμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. 

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Δένδια, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ήδη ενεργοποιηθεί με απόφαση του ΚΥΣΕΑ από το 2012. Μέσω της πρότασης ανακατανομής κονδυ­λίων, από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα εξοικονομήθηκαν 155 εκατ. ευρώ για να υπογραφεί και να χρηματοδοτηθεί η σύμβαση την περίοδο 2016-2017. Εν συνεχεία, θα χρειαζόταν νέα έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και εκταμίευση της πρώτης δόσης ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα. Ομως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε σθεναρά να αποδεσμεύσει χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. 

protothema.gr



Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah