SIMPLEBET

ΤΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ /ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015




Το «Μένουμε Ελλάδα», η μοναδική καθημερινή ζωντανή εκπομπή που προβάλλει τον τουρισμό, τον πολιτισμό και στηρίζει την Περιφέρεια και τα ελληνικά προϊόντα....


Λίμνες ορυχείων: Όταν η φύση επουλώνει τις πληγές της…
ΠΗΓΗ ... wwfaction.wordpress.com
Μια πανοραμική θέα... - WWF Ελλάς/Ν. Γεωργιαδης
Η φύση προσπαθεί πάντα να επουλώνει τις πληγές που της προκαλεί ο άνθρωπος. Κάποιες φορές τα καταφέρνει και ανακτά τη χαμένη της αίγλη κι άλλες πάλι μεταμορφώνεται, στην προσπάθειά της να σβήσει τις ανθρώπινες μουτζούρες από τον καμβά της. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των ανενεργών πλέον ορυχείων-λατομείων λευκόλιθου στη Βόρεια Εύβοια, όπου η υποτυπώδης ανθρώπινη αποκατάσταση και οι προσπάθειες της φύσης, έχουν δημιουργήσει ένα εξωπραγματικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν τα ορυχεία με τις «14 τεχνητές λίμνες».

Με συνολική έκταση που αγγίζει τα 1.000 στρέμματα και βάθη που ξεπερνούν σε κάποιες από αυτές τα 100 μέτρα(!), οι λίμνες των ορυχείων της Βόρειας Εύβοιας είναι ένα μοναδικό σύνθετο ανθρωπογενές τοπίο. Οι λίμνες χωρίζονται γεωγραφικά σε δύο συμπλέγματα. 


Το πρώτο βρίσκεται προς την ανατολική ακτή που αντικρίζει το Αιγαίο ανάμεσα στα χωριά Προκόπι και Μαντούδι, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στις βορειανατολικές παρυφές του Όρους Κανδήλι ανάμεσα στα χωριά Δαφνώνα, Τρούπι, Κάκαβο, Σπαθάρι και Καλύβια.


Ανθρώπινη παρέμβαση & Φύση - WWF Ελλάς/Ν. Γεωργιάδης
Οι λίμνες μπορούν να διακριθούν σε δύο γενικές κατηγορίες, οι οποίες διαφέρουν τόσο όσον αφορά στα υδρολογικά χαρακτηριστικά τους, όσο και ως προς τη βλάστηση και την πανίδα που αναπτύσσεται σε αυτές. Η πρώτη κατηγορία αφορά στις βαθιές λίμνες που δημιουργήθηκαν από εκσκαφές για την εξαγωγή του λευκόλιθου και η δεύτερη αφορά στα έλη, τα οποία δημιουργήθηκαν στους χώρους απόθεσης των υπολειμμάτων μετά την επεξεργασία του υλικού.


Αγριοκάλαμα και βούρλα, πικροδάφνες, πεύκα, πλατάνια και αρμυρίκια απαρτίζουν το εντυπωσιακό μωσαϊκό της βλάστησης που συναντά κανείς στην περιοχή. Ένα μωσαϊκό που συμπληρώνεται με τα πολλά είδη αμφιβίων, ψαριών και πτηνών που έχουν βρει το ενδιαίτημά τους εκεί, ενώ δεκάδες είναι και τα άλλα είδη της περιοχής που κάνουν χρήση των συγκεκριμένων λιμνών και ελών είτε για τροφή, είτε για ξεκούραση.

Τόσο οι τεχνητές λίμνες Κακάβου όσο και αυτές του Μαντουδίου (Παρασκευορέματος) έχουν χαρτογραφηθεί και απογραφεί πλήρως από το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.

Δείτε το αφιέρωμα στον Κάκαβο...
Μετά το 5ο λεπτό...


More  





Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah