SIMPLEBET

Ιαματικός τουρισμός στην Εύβοια

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015




Μια από τις πρώτες μορφές τουρισμού στον αρχαίο πολιτισμένο κόσμο ήταν αυτή του ιαματικού τουρισμού. Στα ασκληπιεία, ιερά αφιερωμένα στη λατρεία του θεού Ασκληπιού, αλλά και τόπους θεραπείας, χρησιμοποιούσαν με μεγάλη επιτυχία την υδροθεραπεία. Η Εύβοια, προπάντων δε οι ιαματικές πηγές Αιδηψού, είναι συνυφασμένη με την υδροθεραπεία.

Ιαματικές πηγές Αιδηψού
Ο Στράβωνας τις ονομάζει "Ηρακλέους θερμά", διότι σύμφωνα με το μύθο εδώ ξαναβρήκε τη δύναμή του ο Ηρακλής, και ο Πλούταρχος "κοινόν οικητήριον της Ελλάδος". Αργότερα οι επιφανείς Ρωμαίοι κατέφευγαν εκεί, για να βρουν θεραπεία σε διάφορα προβλήματα υγείας. Ο στρατηγός Σύλλας επισκέφθηκε την Αιδηψό και έχτισε θέρμες, από τις οποίες σήμερα σώζονται ίχνη με το όνομα  "Λουτρά του Σύλλα". Ρωμαίοι και Βυζαντινοί αυτοκράτορες αναζήτησαν θεραπεία στις ιαματικές πηγές της Αιδηψού. Από διάφορα επιτύμβια επιγράμματα γίνεται φανερό ότι το 2ο αιώνα μ.Χ. την Αιδηψό επισκέπτονταν άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου.
Σήμερα η Αιδηψός είναι μια λουτρόπολη πλήρως οργανωμένη και έτοιμη να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όσων αναζητούν θεραπεία στα προβλήματα της υγείας τους. Eπειδή η δράση των λουτρών είναι πολύ ισχυρή, δεν πρέπει να γίνεται λουτροθεραπεία χωρίς τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού ή του ειδικού γιατρού (λουτρίατρου), ο οποίος θα καθορίσει τόσο την έναρξη όσο και τη συνέχισή της.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν ασθένειες στις οποίες αντενδείκνυται η χρήση των ιαματικών νερών της Αιδηψού.
(Φωτ. Νομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Ευβοίας)

Λουτροπηγές στην περιοχή της Αιδηψού

Λουτρά Γιάλτρων
Βρίσκονται στη χερσόνησο της Λιχάδας, κάτω από το ομώνυμο χωριό. Το όνομα Γιάλτρα είναι σύντμηση και γλωσσική αφομοίωση των λέξεων υγεία και λουτρά" (γεια λουτρά, Γιάλτρα) και πρωτοσυναντάται το 15ο αιώνα.
Η πηγή είναι χλωριονατριούχος-υδροθειούχος με εξαιρετικές ιδιότητες.

Τα Ήλια
Το χωριό, που απέχει 8 χλμ από την Αιδηψό, οφείλει την ονομασία του στο μοναστήρι των Ηλίων. Οι πηγές έχουν θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου και ΡΗ 6,40. Θεωρούνται αλιπηγές (νατριούχες) και αναβλύζουν στο επίπεδο της θάλασσας. Το νερό τρέχει κάτω από τα βότσαλα και στο σημείο αυτό η περιοχή είναι κόκκινη. 

Άλλες πηγές της Εύβοιας

Δημοτική πηγή Κύμης
Βρίσκεται σε υψόμετρο 180, στη θέση "Χωνευτικό". Το νερό της είναι δροσερό (14 βαθμοί Κελσίου), ελαφρώς χλωριονατριούχο.

Φρέαρ Γλυκού Κύμης
Βρίσκεται στη θέση "Χωνευτικό", όπως και η Δημοτική πηγή. Το νερό του χρησιμοποιείται για εμφιάλωση και για παρασκευή αναψυκτικών.

in.gr Αγροτουρισμός / diakopes.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah