SIMPLEBET

Έλληνες celebrities φωτογραφίζονται γυμνοί για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS -Αυτό, όμως, μόνο αρκεί;

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015





Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα στην Ελλάδα τoυ 2015;
Από τον Άγγελο Γεραιουδάκη
toratora.gr


Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η μέρα θεσπίστηκε ως φόρο τιμής στα θύματα του AIDS και να δείξει την αλληλεγγύη στους οροθετικούς. Τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορες καμπάνιες από περιοδικά και μη κυβερνητικές οργάνωσεις φωτογραφίζοντας Έλληνες celebrities. 
Συγκεκριμένα φέτος, το «Κέντρο Ζωής» προχώρησε στην υλοποίηση μίας καινούργιας καμπάνιας με τίτλο «Αν ήμουν θετικός/η» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον ιο, αλλά και το στίγμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. 13 Έλληνες διάσημοι κάνουν διάφορες ερωτήσεις στους επιβάτες των μέσων μεταφοράς της Αθήνας από την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Πάραλλήλα, το περιοδικό «Επιλογές» οργάνωσε μία άλλη φωτογράφιση με 56 διάσημα πρόσωπα της showbiz, να ποζάρουν ολόγυμνα μπροστά στο φωτογραφικό φακό.
Και ρωτώ τώρα εγώ... Πώς μπορούν όλες αυτές οι ιδέες να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το HIV/AIDS; Όταν το μόνο που βλέπω είναι μία φωτογραφία που απλά ποζάρει ένας Έλληνας διάσημος. Τι μπορει να μου προσφέρει μία τέτοια κίνηση; Πώς θα με βοηθήσει να ενημερωθώ ή να με ευαισθητοποιήσει; Πώς θα βοηθήσει τη κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το στίγμα; Πόσοι απ' όλους αυτούς που ποζάρουν γυμνοί για τις καμπάνιες κατά του AIDS θα έβγαιναν δημόσια να παραδεχτούν ότι είναι φορείς του ιου; Δεν θα ήταν καλύτερο λοιπόν αυτή τη μέρα να βλέπαμε οροθετικούς να παραδέχονται ότι είναι φορείς του HIV και η κίνηση τους αυτή να λειτουργούσε ως παράδειγμα προς μίμηση παρά να διαψεύδουν προκλητικά μία τέτοιου είδους είδηση καθώς φοβούνται τη κατακραυγή του κόσμου;
Πρόσφατα, ο ηθοποιός Charlie Sheen βγήκε δημόσια στην εκπομπή του NBC, Today και αποκάλυψε όλα όσα έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια για να κρατήσει κρυφό ότι είναι φορέας του HIV.«Είναι τρία πολύ δύσκολα γράμματα για να τα απορροφήσω. Το έμαθα πριν από τέσσερα χρόνια και είναι εντελώς απίθανο να έχω μεταδώσει τον ιό. Θα βγω από την φυλακή μου πλέον». Πόσοι έχουν πραγματικά το θάρρος του Charlie Sheen στην Ελλάδα; Παράλληλα, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είναι φορέας του AIDS, ενώ είναι φορέας του HIV.


aids-research
Διαχρονικά, ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS, είναι μια ασθένεια που σέρνει πίσω της πολλή άγνοια, φόβο και θάνατο. Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2015, έχουν καταγραφεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 15.109 περιστατικά ΗΙV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.782 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 7.700 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Π/Ο/Υ. άλλοι τόσοι αναμένεται να αρχίσουν να λαμβάνουν αγωγή μέσα στο 2016. Συνολικά, 2.562 άτομα πέθαναν από AIDS από την αρχή της παρακολούθησης της επιδημίας στην Ελλάδα.
Καταλαβαίνω την προσπάσθεια της Καίτης, του Φώτη, της Μαρίας, του Γιάννη, της Βίκυς, του Θανάση, της Αργυρώς και πολλών άλλων ακόμα να θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Το στίγμα φεύγει με καθημερινό αγώνα, υποστήριξη και αγάπη. Το μόνο που αρκεί είναι η ενημέρωση, η διάγνωση και η πρόληψη όλες τις μέρες του χρόνου. Αν τα κάνουμε αυτά, ο φόβος θεωρώ ότι θα εξαφανιστεί, όπως και η μείωση των ποσοστών του ιού.

Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah