SIMPLEBET

Ουκρανία, μια διαιρεμένη χώρα

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία, μια διαιρεμένη χώρα


Σήμερα ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε καταφεύγοντας στο Χάρκοβο, στην φιλορωσική πλευρά της Ουκρανίας, ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Παράλληλα, κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι είναι αυτοί που απομακρύνθηκαν από τη συμφωνία και δεν την τηρούν. Η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πραγματικής διαίρεσης.  
Η χώρα όμως ήταν ήδη διαιρεμένη, όπως φαίνεται και από τον εκλογικό χάρτη του 2010 και από τον τρόπο που ψήφισαν οι ανατολικές και οι δυτικές περιοχές.   Γράφει η Μαρία Καρχιλάκη στο karhilaki.com:  
«Οι μπλε περιοχές είναι εκείνες που υποστηρίζουν το φιλορώσο νυν Πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Όσοι μένουν εδώ, δηλαδή στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία, είναι ρωσόφωνοι, αρκετοί είναι και ρωσικής καταγωγής και στην πλειοψηφία τους φιλορώσοι. Αντίθετα, όσοι μένουν στις καφέ, κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές (στις οποίες βρίσκεται και η πρωτεύουσα Κίεβο, επίκεντρο των ταραχών) δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε ρωσικό. Μιλούν ουκρανικά, θέλουν την Ουκρανία αμιγώς ουκρανική και μέλος της Ενωμένης Ευρώπης. Στις εκλογές του ’10 είχαν ψηφίσει υπέρ της φυλακισμένης σήμερα, πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο. Μάλιστα, τις περισσότερες ψήφους η Τιμοσένκο τις είχε πάρει στις καφέ και κόκκινες περιοχές, οι οποίες μέχρι το 1939 ανήκαν στην Πολωνία (Γαλικία). Το υπενθυμίζω για να διαισθανθείς το μέγεθος του αντιρωσικού αισθήματος εκεί».
Πηγή: lifo.gr

Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah