SIMPLEBET

Σου μοιάζουν περισσότερο απ' όσο νομίζεις. Περπατήσαμε σε 3 χώρες μαζί με τους πρόσφυγες...

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015




Το οδοιπορικό του NEWS 247 με τους πρόσφυγες στα Βαλκάνια. Από την Αθήνα, στα Σκόπια και από εκεί στη Σερβία. Οι μαρτυρίες για τη ζωή στη Συρία, η αστυνομική βια, οι διακινητές ψυχών και η απόδραση από την κόλαση. Όσοι αναζητούν "εύκολες λύσεις" στο μεταναστευτικό και όσοι τοποθετούνται χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει, ίσως αλλάξουν γνώμη μετά από αυτό το κείμενο 

Ιωάννα Μπρατσιάκου
news247.gr
Σεπτέμβριος 11 2015 

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να χαράξουν μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα μας δοκιμάζεται από το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν σε αριθμούς ρεκόρ από τις αρχές του έτους και συσσωρεύονται στα ελληνικά νησιά, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο έγγραφο που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη βόρεια Ευρώπη, μέσω Βαλκανίων.

Οι εικόνες της μαζικής μετακίνησης χιλιάδων ανθρώπων σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που πνίγηκε στα τουρκικά παράλια προκάλεσαν κύμα συμπαράστασης αλλά και καχυποψίας.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Από πού έρχονται; Γιατί έφυγαν; Πώς; Που θέλουν να πάνε και γιατί;

Το News247 αποφάσισε να τους ακολουθήσει σε ένα μέρος της μεγάλης τους διαδρομής, από την Αθήνα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κατόπιν στη Σερβία.

Περπατήσαμε μαζί τους μέχρι τα σύνορα, μέρα και νύχτα, μπήκαμε σε τραίνα, λεωφορεία, κέντρα υποδοχής, είδαμε , ακούσαμε, καταγράψαμε.
Συναντήσαμε τον Γιόσεφ, που είχε εγκαταλείψει την εμπόλεμη Συρία μαζί με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του. Όταν δημοσιεύσαμε την ιστορία του, στα σχόλια του άρθρου, κάποιος αναρωτιέται γιατί δεν έκατσε στην πατρίδα του να πολεμήσει στο πλευρό του Άσαντ. Άλλοι κάνουν λόγο για εισβολείς και λαθρομετανάστες, θεωρούν ότι πρόσφυγες είναι μόνο το 20%, εστιάζουν στις συμπλοκές μεταξύ εθνικοτήτων, αναρωτιούνται γιατί θέλουν όλοι να πάνε στην Ευρώπη και όχι στην
αναπτυσσόμενη Τουρκία ή στο Λίβανο και προβάλουν το επιχείρημα ότι δεν πρέπει η ΕΕ να δεχτεί όλους αυτούς τους ανθρώπους με κίνδυνο να γίνει τριτοκοσμική και υπανάπτυκτη.



Ελπίζουμε αυτό το οδοιπορικό, να ξεκαθαρίσει μερικά θολά σημεία.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ...





Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah