SIMPLEBET

Το Βιετνάμ 40 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου (pics)

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

                              

Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, υπάρχουν κάτοικοι της χώρας με σοβαρές ψυχικές και σωματικές αναπηρίες που εξακολουθούν να αισθάνονται τις παρατεταμένες επιπτώσεις του Agent Orange (Πορτοκαλί Παράγοντας). 

Πορτοκαλί παράγοντας είναι η κωδική ονομασία για ένα από τα φυτοκτόνα και αποφυλλωτικά που χρησιμοποιήθηκαν από το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ. Το πρόγραμμα είχε το όνομα Επιχείρηση Ranch Hand και διήρκεσε από το 1961 μέχρι το 1971. Εκτιμάται από το Βιετνάμ πως η χημική αυτή ουσία σκότωσε ή ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.

Η ονομασία του παράγοντα οφείλεται στις πορτοκαλί ρίγες των βαρελιών μέσα στα οποία μεταφερόταν. Ο πορτοκαλί παράγοντας ήταν η πιο διαδεδομένη ουσία από τα λεγόμενα «Φυτοκτόνα του ουράνιου τόξου».

Ο φωτογράφος του Reuters, Damir Sagolj ταξίδεψε μέχρι το Βιετνάμ και γνώρισε από κοντά τους ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες, ζουν με τους δαίμονές τους.

Πηγή: newsbeast.gr











Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah