SIMPLEBET

Κλειστές τη Δευτέρα οι τράπεζες!!!

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015




Αποφασίστηκε η επιβολή capital controls - Την πρόταση των Θεσμών που θα τεθεί σε δημοψήφισμα δημοσιοποίησε ο Γιούνκερ - Προειδοποιήσεις για δύσκολες καταστάσεις με φόντο την αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού – Συνεχής ενημέρωση και όλο το χρονικό των εξελίξεων


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς όπως αναμένονταν, κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες, ενώ θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαιακών ελέγχων. Κλειστό θα παραμείνει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, όπου και ελήφθη η απόφαση.

Ο ELA πήρε παράταση για 48 ώρες, αλλά χωρίς να αυξηθεί το διαθέσιμο όριο χρηματοδότησης. Στα 86,7 δισ. ευρώ το ποσό προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο υπουργός -μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών- είχε υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση δεν προέκρινε μια τέτοια λύση. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστικό» το ενδεχόμενο να εξετάζει η ΕΚΤ μείωση κεφαλαίων προς τις τράπεζες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε τέτοια περίπτωση η Ευρώπη θα έχει αποτύχει.

Λίγο αργότερα ο ίδιος μέσω tweet τάχθηκε κατά της ιδέας: Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης είναι μια αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την ίδια την έννοια.

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και πίσω από τις σκληρές δηλώσεις αφήνουν παράθυρο και ζητούν από την Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ διακινούνται σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ώστε οι ηγέτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και όχι οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup.

Η πρόταση των Θεσμών που θα τεθεί σε δημοψήφισμα

Αξιοσημείωτη είναι η κίνηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να δημοσιεύσει το απόγευμα της Κυριακής το κείμενο της πρότασης που κατέθεσαν οι Θεσμοί προς την Ελλάδα και που θα τεθεί προς δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και μάλιστα με tweet στα Ελληνικά, η δημοσίευση γίνεται «για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας». Στην ανακοίνωση, η ευθύνη για την παύση των διαπραγματεύσεων επιρρίπτεται αποκλειστικά και «μονομερώς» στην ελληνική κυβέρνηση. «Λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015», όπως γράφει το κείμενο.

Στην πρόταση ζητείται για το 2015 πλεόνασμα 1%, ενώ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 ζητείται πλεόνασμα 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Για τον ΦΠΑ προτείνεται αύξηση των ξενοδοχείων στο 13%, για την εστίαση στο 23%, διατήρηση του ρεύματος στο 13%, ενώ για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%. Για τα φάρμακα ο ΦΠΑ θα μείνει στο 6%, το ίδιο και για βιβλία και θέατρα. Ζητείται ακόμη κατάργηση των εκπτώσεων για τα νησιά. Επίσης περιλαμβάνεται αύξηση από το 4% στο 6% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον υγειονομικό κλάδο για τους συνταξιούχους.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ...
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah