SIMPLEBET

Γερμανική εισβολή

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015




Άνευ όρων παράδοση. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η ελληνική κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στους πιστωτές με αντάλλαγμα νέα δανεικά (ύψους 82-86 δισ. ευρώ) για την αποπληρωμή παλαιών χρεών και την υπόσχεση για ανάπτυξη. Ο ρόλος του ΔΝΤ και το ειδικό Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό ήταν τα δύο «αγκάθια» που προκάλεσαν εντάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στα «θέλω» των δανειστών, αποδεχόμενος μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου ΤΑΙΠΕΔ που θα εδρεύει στην Αθήνα αλλά θα αποφασίζει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς. Σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μεταφέρει «ασημικά», ύψους 50 δισ. ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους θα τίθενται προς πώληση με τα χρήματα που θα προκύψουν να διατίθενται κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και κατά 50% για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ξεκαθάρισε ο Γερούν Νταϊσελμπλούμ το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται μέσα στην εβδομάδα να κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ήτοι την ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα. Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για ζήτημα εμπιστοσύνης και ανάγκη εκ νέου οικοδόμησής της μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

«Γλυτώσαμε το Grexit»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις πως «αποφύγαμε το Grexit και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία», επισημαίνοντας ότι «τα οικονομικά βάρη θα είναι μοιρασμένα αυτή τη φορά». 

«Δώσαμε σκληρή μάχη επί έξι μήνες, παλέψαμε μέχρι τέλους για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να συνεχίσει να αγωνίζεται. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών κύκλων. Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά αποτρέψαμε τη μεταφορά ταμείου στο εξωτερικό, τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» ανέφερε επίσης.

«Καταφέραμε σε αυτήν τη μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Εχουμε αφήσει σημαντική παρακαταθήκη, την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Κερδίσαμε τη λαϊκή μας κυριαρχία, στείλαμε μήνυμα αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη. Παρά τα δύσκολα μέτρα, το Grexit αποτελεί παρελθόν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τα 12 προαπαιτούμενα

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η δυσπιστία των Ευρωπαίων για το αν μπορεί η Ελλάδα να υλοποιήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις παραμένει έντονη. Αρκετές χώρες ζητούν τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και την ψήφιση νομοσχεδίων μέσα στην εβδομάδα ως ένδειξη καλής θέλησης.

Στη λίστα αυτών των... προαπαιτούμενων βρίσκονται:

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ

2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

3. Βιώσιμη αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος

4. Υιοθέτηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας

5. Διαφύλαξη της ανεξάρτητης λειτουργίας της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)

6. Πλήρης εφαρμογή του περιορισμού των δαπανών

7. Ανάκαμψη και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με βάση την οδηγία του BRRD

8. Ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης (ΑΔΜΗΕ)

9. Ανάληψη δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

10. Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ

11. Αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης

12. Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

zougla.gr





Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah