SIMPLEBET

Ο Τσίπρας στο Σιδερένιο Θρόνο

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015



Το "Όχι" του ελληνικού λαού, οι κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης και ο οικονομικός Χειμώνας που είναι εδώ. Η βάσιμη ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός θα σταματήσει να δίνει μάχες, που δεν χρειάζεται να δώσει και θα επικεντρωθεί στον πραγματικό αντίπαλο της χώρας. Τους δογματικούς της λιτότητας

Μάνος Χωριανόπουλος

Όσοι βλέπετε Game of Thrones, θα γνωρίζετε τι σημαίνει ο Σιδερένιος Θρόνος, πόσο δύσκολο είναι να κάθεται κάποιος σε αυτόν, αλλά και τον συμβολισμό του. Για όσους δεν βλέπετε, να πω ότι πρόκειται για ένα θρόνο φτιαγμένο από λεπίδες. Όποιος κάθεται πάνω αν δεν είναι προσεκτικός μπορεί να πληγωθεί. Στη σειρά, που πραγματεύεται την εξουσία και το πάθος για την κατάκτησή της, όλοι διεκδικούν τον θρόνο και μάχονται μέχρι θανάτου, την ώρα που μια απειλή, έρχεται για να καταστρέψει τα πάντα.Ένας στρατός νεκροζώντανων, βαδίζει προς τα βασίλεια και φέρνει μαζί του το Χειμώνα και το τέλος. Μόνο αν όλοι είναι ενωμένοι, έχουν μια πιθανότητα να σωθούν, ωστόσο συνεχίζουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Και ο στρατός προχωράει και ο Χειμώνας πλησιάζει.
Αν βγάλουμε τα σπαθιά, τους δράκους και μερικά ξόρκια, μπορούμε να πούμε ότι τηρουμένων των αναλογιών, ο Αλέξης Τσίπρας, κάθεται πια μόνος στο θρόνο και δεν υπάρχει ούτε ένας διεκδικητής. Και δεν θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια όπως φαίνεται.
Αυτό που πρέπει να αποφευθχεί τώρα, είναι να κυβερνήσει, κοιτάζοντας από τον πολιτικό του θρόνο, τα ερείπια της οικονομίας. Ο οικονομικός Χειμώνας, είναι έδω και τα χειρότερα έρχονται, αν δεν καταφέρει ο πρωθυπουργός να κάνει μια συμφωνία για την επόμενη μέρα με τους Ευρωπαίους εταίρους, που επί χρόνια συμπεριφέρονται σαν στρατός ζόμπι του ευρωπαϊκού πνεύματος και όχι ως φίλοι απέναντι σε μια χώρα της Ένωσης που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός συνέχιζε να τα βάζει με πολιτικούς αντιπάλους εντός Ελλάδας και να τους κατατροπώνει διαρκώς και μετά τις εκλογές, ωστόσο αυτή η μάχη, επί τελειωμένων δεν έχει κανένα νόημα. Ο λαός μίλησε και πέρα από το μεγάλο "Όχι" στο δημοψήφισμα, είπε και κάτι άλλο. Ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και μέχρι να εμφανιστεί κάποιος άλλος, το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο αυτή τη στιγμή.
Δεν έμεινε κανένας όρθιος. Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ηγεσία, ο γαντζωμένος στην καρέκλα του Αντώνης Σαμαράς, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ακόμα και ο σταρ της κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης, Γιανης Βαρουφάκης "θυσιάστηκε" για να φυσήξει ούριος άνεμος.
Στο εσωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία μάχη να δώσει στο πολιτικό σκηνικό. Ο οικονομικός Χειμώνας όμως είναι εδώ και η καταστροφή πλησιάζει. Το δημοψήφισμα ήταν ένας προσωπικός θρίαμβος του πρωθυπουργού, αλλά εξακολουθώ να το θεωρώ μια λανθασμένη κίνηση, αν σκεφτούμε τη μεγάλη εικόνα. Δηλαδή την κατάσταση της οικονομίας.
Ρίσκαρε, κέρδισε, αλλά παρά τα θετικά σημάδια, δεν γνωρίζουμε αν θα κερδίσει την παρτίδα. Θα ξέρουμε σε λίγες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια λάθος απόφαση, σε λάθος timing, με μια ερώτηση που δεν ίσχυε.
Ο ελληνικός λαός την ερμήνευσε όμως με τον δικό του τρόπο, απάντησε και έστειλε σαφές μήνυμα.
Ο πρωθυπουργός, κατάλαβε ότι έχοντας το "όχι" του λαού, θα πρέπει να συνασπίσει γύρω του όσες πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται για να δώσει τη μάχη με την πραγματική απειλή για την Ελλάδα. Με τους δογματικούς της ακραίας λιτότητας στην Ευρώπη, που δεν δέχονται τη δημοκρατία και ποντάρουν σε σενάρια με δοτούς πρωθυπουργούς και τραπεζίτες. Σε αυτούς που θα ζητήσουν σκληρά μέτρα και θα προσποιηθούν ότι το δημοψήφισμα δεν υπήρξε.
Όταν οι καλοί μας "φίλοι", αναζητήσουν την εναλλακτική στην Ελλάδα, θα ξέρουν πλέον ότι αυτή δεν υπάρχει, αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να σχηματίσει την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Όσο ο Αντώνης Σαμαράς ήταν στη ΝΔ, αυτό το σενάριο υπήρχε. Με την παραίτησή του, οι δανειστές έχασαν αυτό το όπλο.
Ο Σιδερένιος Θρόνος, πλήγωνε και εξόντωνε όσους τους αφελείς ή όσους τυφλώνονταν από την εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα δεν είναι αφελής, ωστόσο λόγω της δύναμης που έχει πια ίσως κινδυνέψει να χάσει το μέτρο.
Αν καταφέρει να διαχειριστεί την απόλυτη νίκη του στο εσωτερικό για να γυρίσει το παιχνίδι στο εξωτερικό και να μην υποφέρει ο λαός, όχι μόνο θα κυβερνά για χρόνια, αλλά θα μείνει στην ιστορία, ως ο πολιτικός που έριξε μια επικίνδυνη ζαριά και κέρδισε, όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν -μεταξύ των οποίων και εγώ- ότι θα αποτελούσε ένα ακόμα θύμα της οικονομικής κρίσης, που καταπίνει αρχηγούς και ηγέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εν μια νυκτί.
Η μάχη του Τσίπρα, απέναντι στην οικονομική καταστροφή και η αναμέτρησή του με την ιστορία τώρα αρχίζει. Η χθεσινή ομιλία του και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας για την Ελλάδα και τον λαό.
Η έκβαση της μάχης, παραμένει αβέβαιη, αλλά τώρα ξέρουμε ότι υπάρχει ενότητα, συγκεκριμένη στρατηγική και οι κερκόπορτες έχουν σφραγιστεί. Η επίτευξη μιας συμφωνίας, που δεν θα φορτώσει νέα βάρη στους φτωχούς, θα πρέπει να είναι ο στόχος, ενός πανίσχυρου πρωθυπουργού.


*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Μάιο του 2007 βρίσκεται στην 24 Μedia και είναι Διευθυντής Σύνταξης του News247.gr


Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah