SIMPLEBET

Το Politico εξηγεί τη σκληρή στάση της Λαγκάρντ και τον πρωταρχικό της στόχο σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

Τους λόγους που το ΔΝΤ και η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ είναι τόσο σκληροί με την Ελλάδα επιχειρεί να εξηγήσει το Politico και από τις πρώτες κιόλας γραμμές σπεύδει να επισημάνει την παταγώδη αποτυχία της σιδηράς κυρίας...για να συμπληρώσει πως το Ταμείο μετά από αυτή την εμπειρία μάλλον θα αναφωνήσει «ποτέ ξανά!».

Η συμμετοχή του Ταμείου στην ελληνική «διάσωση» από το 2010, το έφερε αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί αλλά και να εγκαταλείψει βασικές αρχές σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του σε τέτοιου είδους «επιχειρήσεις». Οι δε συνέπειες αυτής της...εμπειρίας ήταν σοβαρότερες απ' ό,τι φανταζόταν η διοίκηση του Ταμείο με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα και διαφωνίες κυρίως από τους εκπροσώπους των φτωχότερων χωρών.

Κατά το Politico «αυτός, ίσως, είναι ένας λόγος που η Λαγκάρντ εμφανίζεται να κρατάει πιο ανθεκτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, σώζοντας έτσι τον Σόιμπλε, που έτσι και αλλιώς είναι σκεπτικιστής για την ικανότητα της Ελλάδας να επιλύσει τα προβλήματά της. Παράλληλα, τον επόμενο χρόνο η Λαγκάρντ θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, επομένως δεν είναι προς το συμφέρον της να βρει απέναντί της ένα διαιρεμένο συμβούλιο. Είναι Ευρωπαία, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι και σκληρή με την Ευρώπη».

Συνεχίζοντας, γίνεται μια συνολική ανάλυση στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με τον καθηγητή μάλιστα του Οxford Economics, Γκάμπριελ Στερν να υποστηρίζει πως ο ρόλος του ήταν ο πλέον αξιόπιστος και να τονίζει πως αν και το Ταμείο έχει πάντοτε ως στόχο την ισορροπία μεταξύ προσαρμογής και χρηματοδότησης στην ελληνική περίπτωση αποδέχθηκε να γίνει μια συστημική εξαίρεση καθώς δεν μπορούσε να επιβάλλει υποτίμηση του νομίσματος. Η εξαίρεση αυτή όμως προκάλεσε αρκετές γκρίνιες στο εσωτερικό του ΔΝΤ οι οποίες είχαν ως αφετηρία και την μεγάλη έκθεση του με τη διάθεση 30δισ. ευρώ και ενισχύθηκαν εξαιτίας κακών χειρισμών και αστοχιών που ακολούθησαν.

Όπως τονίζεται δε, η νέα πρόταση του ΔΝΤ περί κουρέματος του ελληνικού χρέους ήρθε πολύ αργά και τώρα το μόνο που φαίνεται να επιθυμεί το Ταμείο και η ίδια η Λαγκάρντ είναι να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την καταβολή των δόσεων που οφείλνται. Εξάλλου «εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η Λαγκάρντ θα πρέπει να εξηγήσει στους εκπροσώπους του Ταμείου από τη Βραζιλία και το Μεξικό γιατί δάνεισαν τα χρήματά τους σε ένα πρόγραμμα που δεν βγήκε. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά το ΔΝΤ θα σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα πάρει μέρος σε ένα πρόγραμμα διάσωσης μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ειδικά αν αυτή είναι η Ελλάδα. Η βασική προτεραιότητα της Λαγκάρντ αυτή τη στιγμή είναι να πάρει τα χρήματά της πίσω».

Πηγή: Politico  /  huffingtonpost.grShare on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Peripteras
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah